Изберете страница

Цените на слънчевите модули продължават да намаляват, включително и на стандартните и високопроизводителните фотоволтаични панели. Очаква се стабилизиране на цените, но за момента това все още предстои да се случи. Съгласно данните, публикувани от EnergyTrend на 20 март, цените на слънчевите клетки и модули не са се променили през последната седмица, въпреки намаляването на стойността на полисилициеви и силициеви пластини от N-тип.

Относно европейския пазар, pv Europe, цитиран от търговската платформа PV Xchange, съобщава, че цените на соларните модули продължават да намаляват. Стандартните модули (PERC) в момента се продават средно за 13 евроцента на ват, което е с един цент по-малко от началото на годината. В сравнение със същия период на предишната година, цените са намалели със седем процента. Това може да не изглежда значително, но за проект за соларна енергия с мощност един мегават, това означава спестяване от около 70 000 евро.

Модулите с повишена ефективност (Topcon, HJT и IBC) претърпяха значително по-остър спад в цените.

Техните стойности са намалили с два евроцента на Ват в сравнение с януари. В сравнение с март 2023 г. те вече са по-евтини с 18 евроцента. В момента, средната им цена в Европа е около 21 евроцента на Ват.

Мартин Шахингер, изпълнителен директор на PV Xchange, беше изненадан от последните събития. Той беше убеден, че цените на модулите ще се уравновесят в значителна степен. „Вероятно последващото намаляване на цените на стандартните модули може да бъде свързано с продължително високите нива на запасите в областта на PERC модулите, които се нуждаят от незабавно намаляване“, анализира той. По негово мнение, търговците на едро са допуснали грешка в преценката, поръчвайки прекалено голям обем, който в момента не може да бъде реализиран, поради ограничено търсене.

PV Xchange подчертава, че в момента на пазара постоянно се появяват слънчеви панели

от изтакнати марки с мощност от 425 Вата и нагоре. Те се предлагат на цени, които трудно покриват производствените им разходи, като прибавката за търговия едва ли достига до желаното ниво.

„Ако цената на едро варира между 11 и 14 евроцента за ват, невъзможно е да се реализира печалба – това ще потвърдят всички уважавани производители, включително и тези от Китай. Този факт прави още по-сложно разгадаването на стратегията зад така агресивното ценообразуване. Дали това е задължителност или целта е да се нанесе удар по конкурентите?“ – поставя въпрос Шахингер.

В такива условия, където „всичко е невъзможно“, водещите китайски компании за производство на слънчеви панели са успели да подобрят своята финансова ситуация. Те са увеличили приходите и печалбите си, както става видно от информацията, предоставена от JinkoSolar, при отчитането на финансовите им резултати за 2023 година.